Sök:

Sökresultat:

1557 Uppsatser om Bilens framtid i Malmö - Sida 1 av 104

Bilens framtid i Malmö

Denna uppsats, Bilens framtid i Malmö ? elbilar och bilpooler?, har som mÄl att utifrÄn beskrivningar av dagens biltrafiksituation i Malmö samt av de övergripande negativa effekterna den innebÀr för mÀnniskor och för miljö, leda fram till en presentation av en eventuell lösning pÄ dessa aspekter. Bakgrunden till vÄrt stÀllningstagande att inrikta oss pÄ elbilar och bilpooler utgörs av biltrafikens miljöpÄverkan frÀmst avseende luftföroreningar, buller samt trÀngsel. VÄr process med att bygga upp en teoretisk grund att stÄ pÄ inför vÄrt fortsatta arbete har gjort att vi anvÀnt oss av en del vedertagna metoder. Litteraturstudierna har haft en mÀngd olika syften, bland annat har de gett oss insikt i trafikutvecklingen i Malmö de senaste decennierna, förklarat trafikens skadliga effekter pÄ miljön, förklarat fördelarna men Àven nackdelarna med elbilen samt gett oss exempel pÄ bilpoolsutvecklingen sÄvÀl nationellt som ur ett Europaperspektiv.

Teknisk illustration : Gestaltning av avancerad teknik som inte redan Àr producerad

En ny sportbil hÄller pÄ att tas fram, men bilen Àr fortfarande bara i ritningsstadiet. Biltillverkaren behöver informationsmaterial i form av en teknisk illustration. Arbetet gÄr ut pÄ att skapa en teknisk illustrationen som informerar mÄlgruppen om bilens avancerade teknik och visar hur det slutgiltiga resultatet av bilen kommer att se ut.Mitt arbete fokuserar i huvudsak pÄ tvÄ delar av informationsdesign, kommunikation och estetik. Illustrationen ska tydligt kommunicera information om bilens teknik till betraktaren samt vara estetiskt tilltalande för att behÄlla betraktarens intresse samt tydligt visa rÀtt materialkÀnslor i bilens olika material.Eftersom bilen fortfarande Àr i ritningsstadiet har ingen tillgÄng till en verklig bil att studera och fotografera funnits. Stora delar av projektet har gÄtt ut pÄ att söka efter andra typer av referensmaterial för att kunna skapa illustrationen..

Utredning om möjligheten att simulera flöden i slurryrör

Projektet Àr gjort Ät Northland Resources AB som Àr ett gruvbolag med verksamhet i Kaunisvaara. Northland producerar ett höghaltigt jÀrnmalmskoncentrat.Syftet med projektet Àr att Northland vill utreda möjligheten att simulera flödet av slurry (vatten och malm) i slurryrör. Slurryrören Àr utsatta för stort slitage. Med en simulering vill Northland fÄ bÀttre förstÄelse kring slitaget vilket pÄ sikt leder till en mer driftsÀker anlÀggning. Northland vill Àven kunna anvÀnda sig av simulering vid nykonstruktion för att bÀttre kunna sÀkerstÀlla tÀnkt funktion.En nulÀgesanalys av problemet Àr framtagen och tillsammans med Algoryx, leverantör av mjukvara och tjÀnster för visuell och interaktiv fysikbaserad simulering, har caset studerats.Resultatet av utredningen visar att det i dagslÀget inte finns nÄgon fÀrdig modell som klarar av att simulera malm tillsammans med vatten i rör.

KvÀve och sprÀngÀmnesrester i LKABs malm-, grÄbergs- och produktflöden

Syftet med detta examensarbete har varit att med massbalanser som metod utvÀrdera, dels andelen ej detonerat sprÀngÀmne vid gruvbrytning. LKAB anvÀnder emulsionssprÀngÀmne Kimulux R, frÄn Kimit AB. Detta sprÀngÀmne innehÄller ca 24 % totalkvÀve i form av natrium- och ammoniumnitrat. KvÀve pÄ malm, grÄberg och i vatten inom gruvomrÄdet kommer i huvudsak frÄn icke detonerat sprÀngÀmne. Det Àr inte sprÀngÀmnet i sig som ligger till grund för detta, snarare Àr det en rad yttre faktorer.

Bilen - Frihet och (o)beroende

I detta examensarbete undersöks vad som lockar med bilen som vardagligt transportmedel hos invÄnare i Malmö. Som en del i detta, identifieras faktorer bakom valet av transportmedel. Malmöbors tankar kring sin egen miljöpÄverkan samt vilka utmaningar vi stÄr inför nÀr det gÀller att gÄ emot ett mindre bil-dominerat samhÀlle diskuteras. Metoden bestod i att genomföra samtalsintervjuer med sex personer som samtliga bor i Malmö och som har körkort och tillgÄng till bil. Resultaten tyder pÄ att bilens attraktion bestÄr i de fördelar den tillhandahÄller, sÄsom lastutrymme, sparad tid, frihetskÀnsla och oberoende.

Effekter av en mer effektiv skuthantering: En undersökning av skuthantering - DMAB

Arbetet med denna studie gick ut pÄ att inventera vilka metoder som anvÀnts i Dannemora gruva av Dannemora Mineral AB (DMAB) gÀllande skuthanteringen under jord och ovan jord samt belysa och ge förslag pÄ hur skuthanteringen skulle kunna effektiviseras och eventuellt generera en ökad mÀngd fÀrdiga produkter och tillika högre intÀkter för företaget.Med en mer effektiv skuthantering med fokus pÄ separering av grÄberg och malm, bÄde under och ovan jord, hade DMAB erhÄllit mer fÀrdiga produkter och dÀrmed högre intÀkter. Uppsatsens resultat motiverar att en förstudie inleds i företaget. Tillkomsten av nya arbetsmoment innebÀr naturligtvis en kostnad men den torde vara liten och högst försvarlig i sammanhanget men mÄste utredas i den rekommenderade förstudien. Det handlar ocksÄ om andra besparingsaspekter som exempelvis minskade transport- och hanteringskostnader och i förlÀngningen Àven miljöbesparing, vilka dock ej Àr medtagna i den hÀr studien..

Bilen i tidningen Om hur bilens miljöpÄverkan behandlas i dagstidningstext

Titel Bilen i tidningen. Om hur bilens miljöpÄverkan behandlas i dagstidningstext.FörfattareHelena FernåndezKursBreddad magisterkurs i medie- och kommunikationsvetenskap vid JMG, Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet.TerminVÄrterminen 2007SyfteAtt beskriva hur Dagens Nyheter under 2006 skrev om bilismens miljöpÄverkan.MetodKvalitativ innehÄllsanalysMaterialEtt totalurval av journalistiken om bilismens miljöpÄverkan i Dagens Nyheter under2006, sammanlagt 40 texter.HuvudresultatDen grundsyn som genomsyrar Dagens Nyheters miljöjournalistik Àr den ekologiskamoderniseringen. Klimathotet och koldioxidproblemen nÀmns i majoriteten av detexter som undersökts, men den bild som förmedlas Àr sammantaget att lÀget Àr underkontroll, och att tekniken hela tiden utvecklar nya lösningar. Den kulturella hegemonisom dominerar ger mycket begrÀnsat utrymme för alternativa sÀtt att betrakta vÀrlden. Verkligheten beskrivs ur bilistens perspektiv och bilbranschens företrÀdare Àr de som allra oftast fÄr komma till tals.

Papperstidningens framtid: En kvalitativ studie om lÀsares tankar kring papperstidningens framtid

För att ta reda pÄ hur papperstidningens framtid ser ut har jag utfört strukturerade forskningsintervjuer med 40 personer. Min definition av papperstidning Àr dagstidningarna i Norrbotten. Min forskningsfrÄga Àr: Hur ser framtiden ut för Norrbottens dagstidningar? Deltagarna har svarat pÄ tre frÄgestÀllningar: - Vill du ha en papperstidning? - Vad ska den innehÄlla i sÄdant fall? - Hur ser du pÄ papperstidningens framtid? För att fÄ svar har jag intervjuat 40 personer individuellt, jÀmnt fördelat över mÀn och kvinnor i Äldrarna 19 till 63. DÀrefter har jag transkriberat intervjuerna och gjort en tematisk analys dÀr jag har letat efter teman och samband i intervjusvaren.

Serveringsvagn pÄ flygplan

Vårt projektarbete bestod av att ta fram en lättarbetad och automatiserad kabinvagn. Vi har samarbetat med Braathens Malmö Aviation. Problemet med dagens kabinvagnar Ă€r att kabinpersonalen riskerar att få arbetsskador som kostar flygbolagen en del pengar. DĂ€rför har vi dĂ„ tänkt att underlätta för personalen, genom att automatisera kabinvagnarna. Kabinvagnen kommer att ha sektioner som delas upp i rörliga och fasta delar.

(O)vanan att ta bilen : Motiv bakom bilanvÀndning till och frÄn arbetet

Tidigare forskning visar att kvinnor oftare reser kollektivt och att mÀn kör mer bil till och frÄn arbetet. Det framgÄr att vanor och miljömedvetenhet förklarar en del av mÀnniskors resmönster. Studier visar ocksÄ att kvinnor vÀrderar bilens symbolvÀrde lÀgre Àn mÀn. I samarbete med Eskilstuna kommun genomfördes en enkÀtundersökning med 2299 anstÀllda vid Eskilstuna kommun, varav 491 mÀn. Syftet med studien var att nÀrmare undersöka motiv bakom bilanvÀndning och om dessa motiv skiljer sig Ät mellan mÀn och kvinnor i Eskilstuna kommun.

Bildens framtid: frÄn teckning till bild, vart Àr Àmnet pÄ vÀg?

Denna uppsats behandlar Àmnet bild och dess framtid. Syftet med denna uppsats Àr att utforska huruvida bilden har en framtid och hur den i sÄdana fall kommer att se ut. För att besvara min frÄgestÀllning har jag gjort litteraturstudier för att lÀsa mig in pÄ hur Àmnet sett ut och hur det ser ut nu. Jag har Àven intervjuat bildlÀrare för att höra vad de tycker, tÀnker och tror. Hur ser bilden i skolan ut i dag och hur kommer den att se ut i framtiden? Har bildÀmnet en framtid och vilka hinder möter Àmnet under sin stÀndiga utveckling.

JÀrnvÀgen till LuleÄ

Denna undersökning syftar till att klarlÀgga den beslutsfattandeprocess som lÄg bakom byggandet av jÀrnvÀgen till LuleÄ i slutet av 1800-talet. Hela problematiken började mer Àn 250 Är tidigare nÀr malmtillgÄngarna i Norrbotten blev kÀnda och de första försöken att exploatera dessa kom till stÄnd. Ganska snart insÄg man att transporten av malm till hamnstÀder som PiteÄ och LuleÄ var besvÀrlig samt ineffektiv dÄ dessa mestadels företogs med hjÀlp av ackjor och slÀdar. I och med att jÀrnvÀgar började byggas frÄn 1825 och framÄt sÄ kunde en lösning pÄ problemet skönjas och en mÀngd undersökningar gjordes för att övertyga de styrande i Stockholm om detta alternativ. Intresset frÄn centralmaktens sida var dock till en början svalt, framför allt pÄ grund av den rÄdande oviljan frÄn mellansvenska bruksÀgare att uppmuntra till en ökad produktion av malm i Nordsverige.

Malmmikroskopering - en studie av sulfidmineral frÄn LÄngbantrakten, Bergslagen, Sverige

De sulfidgruvor belÀgna i LÄngbantrakten som studien behandlar ligger i den vÀstra delen av Bergslagen utanför Filipstad i VÀrmlands lÀn. Opaka mineral (malm) frÄn tvÄ mindre mineraliseringar, NÀset och Getberget, har studerats med malmmikroskop och mikrosond för att beskriva mineralogin i omrÄdet. BÄda omrÄdena domineras av olika (Cu-Fe-Pb-Zn)-sulfider, i NÀset av kopparkis (CuFeS2), blyglans (PbS) och zinkblÀnde ((Zn,Fe)S) och i Getberget av blyglans, zinkblÀnde, kubanit (CuFe2S3) och magnetkis (Fe1-xS). I NÀset finns en del mindre frekventa mineral, tvÄ olika faser av Co-pentlandit (en nickelrik och en utan nickel), gedigen Sb och Bi, (Ni-Co)-sulfid, breithauptit (NiSb) och magnetkis. Kubanit Àr Àven ett viktigt mineral som speglar mineraliseringens bildning.

Reducering av slÀpförluster

För att öka köreffektivitet och sÀkerhet samt minska bromsarnas slitage Àr de flesta av Scanias lastbilar och bussar utrustade med en hjÀlpbroms, sÄ kallad retarder. En retarder arbetar generellt sett enligt nÄgon av följande tvÄ principer. Dels en elektromagnetisk variant av retarder som bromsar bilens kardanaxel, drivaxlar eller vÀxellÄda genom att utnyttja elektromagnetisk induktion, eller som i Scanias fall dÀr man anvÀnder sig av en hydrodynamisk tillsatsbroms som bromsar bilens kardanaxel genom att slunga vÀtska inom ett skovelsystem. Bromsenergin övergÄr dÄ till vÀrmeenergi som i sin tur kyls bort av bilens ordinarie vattenkylsystem. Bromsmomentet styrs via trycket som rÄder mellan skovelbladen.

De kan, de vill, de vet - Barns tankar om utbildning, yrken och framtid

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka skolbarns tankar kring framtid, utbildning och yrken. Följande frÄgestÀllningar har formulerats: vilken beredskap har barn att diskutera frÄgor om utbildning, framtid och yrken? Vad Àr det som gör att barn tÀnker som de gör kring utbildning, framtid och yrken? Jag har anvÀnt mig av kvalitativ metod och genomfört sex intervjuer med elever pÄ en F-6 skola och tre intervjuer med lÀrare. Tidigare forskning visar att det inom detta omrÄde finns sparsamt med undersökningar och att det Àven Àr svÄrt att hitta karriÀrteorier som specifikt handlar om hur barn resonerar och utvecklas. För att analysera det empiriska materialet har Supers teori om life span, life space, Gottfredsons teori om begrÀnsningar och kompromisser och Social Cognitive Career Theory (SCCT) anvÀnts.

1 NĂ€sta sida ->